Zrkadlo na kopci vyhnalo z temnoty dedinku v horskom údolí

18.12.2006 Celý región

Obyvatelia malej dediny ukrytej v tieni talianskych Álp nainštalovali na priľahlý vrch obrovské zrkadlo, ktoré bude odrážať slnečné lúče na hlavné námestie a...
Obyvatelia malej dediny ukrytej v tieni talianskych Álp nainštalovali na priľahlý vrch obrovské zrkadlo, ktoré bude odrážať slnečné lúče na hlavné námestie a vyženie tak osadu z tmy.

Dedinka Viganella, ležiaca severne od Turína v úzkom údolí Antrona, je učupená priamo v tieni okolitých svahov, ktoré bránia prenikaniu slnečného svetla do údolia. V zimných mesiacoch, keď je slnko nízko nad obzorom, sa do dediny svetlo ani nedostane a po celé tri mesiace žije jej 197 obyvateľov de facto v tme. Temným dňom je však už koniec, a to vďaka projektu, ktorý vypracoval starosta Pierfranco Midali. Kompetentným miestam vysvetlil, že jeho osada nemá od 11. novembra do 2. februára priame slnečné svetlo, čo má neblahý vplyv na psychické zdravie jej obyvateľov, a požiadal o pomoc. Jeho projekt sa stretol so súhlasom miestnej samosprávy i súkromnej banky, a tak vďaka ich pomoci mohli nainštalovať na priľahlý svah gigantické zrkadlo. Otočná oceľová plocha s plochou 48 metrov štvorcových je riadená počítačom a otáča sa podľa pohybu slnka. Zrkadlo odráža dolu do dediny slnečné lúče vyše šesť hodín denne.
(TASR)
 

Vyberte región